Zorg voor werkenden moet beter

Artikel 89 van 135

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft een verdeeld advies uitgebracht aan het kabinet, over de verbetering van de zorg voor gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door werk.

De SER wil unaniem dat die zorg meer gericht is op preventie en reïntegratie. Ook moeten zelfstandigen en mensen met een flexibel arbeidscontract de weg naar zogenoemde arbeidsgerelateerde zorg makkelijker kunnen vinden.

Maar de vraag wie de regie krijgt over deze zorg en wie dus opdraait voor de kosten, verdeelt de raad in twee kampen. Daarom staan in het advies twee verschillende routes naar verbetering.

Twee kampen

Het ene kamp vindt dat bedrijven de regie moeten kunnen blijven houden over ziekteverzuimbegeleiding en de contracten met arbodiensten en deskundigen. Dat deel vindt dat belangrijk vanwege de doorbetalingsplicht van de werkgever bij ziekte en de risico's die de werkgever draagt bij verzuim.

Het andere kamp wil dat de bedrijfsarts onafhankelijker wordt van de bedrijven en dat de werknemer zelf meer zeggenschap krijgt bij zijn begeleiding bij gezondheidsproblemen. Daarvoor wil dat deel de wet aanpassen en de financiering van werkgerelateerde zorg anders inrichten.

Beide kampen geloven wel dat een belangrijk deel van de oplossing ligt in een betere samenwerking tussen de bedrijfsarts en de eerstelijns zorg, zoals de huisarts. Ook vinden alle leden dat er beter gebruik moet worden gemaakt van de kennis die in de bedrijfstakken aanwezig is over gezondheidsproblemen en arbeidsverzuim.

Lees meer....

Bron NOS.nl

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel