Arbeidsgehandicapte inhuren simpeler

Artikel 85 van 135

Onderstaand artikel maakt duidelijk dat er nog veel geregeld moet worden en er veel vragen zijn. Een boete voor de werkgever per "ontbrekende arneidsgehandicapte" 1 op de 25? Hoe is dat dan geregeld voor het kleinbedrijf? Kun je dit dan afkopen net zoals met de CO2 uitstoot. Worden de sociale werkplaatsen die nu in rap tempo gesloten worden dan weer in ere hersteld??

Werkgevers die vanaf volgend jaar werknemers met een arbeidshandicap inhuren, krijgen een zo simpel en zo eenduidig mogelijk pakket aan ondersteuning tot hun beschikking. Zij hoeven dan niet langer uit te zoeken of hun arbeidsgehandicapte werknemer onder verantwoordelijkheid van de gemeente of van uitkeringsinstantie UWV valt en welk van deze twee instanties hun de meest adequate hulp biedt.

Dat gaat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken regelen naar aanleiding van overleg dinsdag met de werkgeverskoepels, de vakbeweging en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De beslissing volgt op een brief van de uit werkgevers en bonden bestaande Stichting van de Arbeid van vorige maand. In die brief werd aan de bel getrokken over de verschillen in instrumentaria die werkgevers ter beschikking staan bij het aannemen van arbeidsgehandicapte werknemers. Dit zou leiden tot onoverzichtelijkheid en ongelijke behandeling. 
De gelijkschakeling van de hulp aan werkgevers moet nog wel wettelijk worden geregeld. De voorstellen brengt Klijnsma zeer binnenkort in, in de wekelijkse ministerraad. 

Geen doorbetaling bij ziekte
Zo heeft een werkgever die bijvoorbeeld een gehandicapte jongere uit de Wajong inhuurt, recht op een no-riskpolis van het UWV. Dat betekent dat hij de Wajonger niet hoeft door te betalen bij ziekte. Een werkgever die een arbeidsongeschikte inhuurt vanuit de gemeentelijke bijstand, krijgt niet zo’n polis en is dus minder aantrekkelijk om aan te nemen. Zeker omdat volgens de Stichting van de Arbeid zo’n no-riskpolis een ‘goed bruikbaar’ instrument is om huiverige werkgevers over de streep te trekken. 
De no-riskpolis komt dan ook beschikbaar voor alle werkgevers die een arbeidsgehandicapte inhuren, stellen bronnen. Datzelfde geldt voor de mobiliteitsbonus, waarbij werkgevers minder premie hoeven te betalen. Ook de mobiliteitsbonus is er momenteel alleen nog voor Wajongeren en hun werkgevers, niet voor andere arbeidsgehandicapten. 

Quotumregeling met boetes
De komende jaren moeten werkgevers 100.000 nieuwe banen creëren voor werknemers met een beperking en als ze daar niet in slagen, komt Klijnsma met een wettelijke quotum inclusief boetes per ‘ontbrekende’ arbeidsgehandicapte. Het kabinet, de gemeenten en de sociale partners hopen met de harmonisatie van de ondersteuning werkgevers te helpen het banendoel te bereiken, hen te  ‘ontzorgen’ en de administratieve lastendruk te verminderen, aldus de bronnen.

Verder lezen.....

Bron: Ango

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel