Veel rugpijn bij jongeren goed te behandelen

Artikel 73 van 135

Veel jongvolwassenen lopen rond met chronische lage rugklachten, zonder dat daar een duidelijke lichamelijke oorzaak voor is. Uit onderzoek, weergegeven in onderstaand artikel, blijkt dat het bij één zesde deel van deze gevallen gaat om ontstekingsrugpijn. Met behulp van een mri-scan kan deze aandoening zichtbaar worden gemaakt, zodat er tijdig kan worden gestart met een passende behandeling.  Is deze groep jongeren ook voldoende in beeld bij ons professionals in de relatie tot arbeid?

Bron: De Volkskrant

Door: Ellen de Visser 22 juli 2015, 02:00

Ontsteking onder in de rug vaak niet herkend door arts

Eenzesde van alle jongvolwassenen die met onbestemde chronische lage rugklachten bij de huisarts aankloppen, heeft een vorm van ontstekingsrugpijn die goed te behandelen is, maar vaak niet wordt herkend.

Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Lonneke van Hoeven en reumatoloog Angelique Weel, dat vandaag verschijnt in het vakblad Plos One. Ze onderzochten bijna 600 chronische rugpatiënten tussen de 18 en 45 jaar.

Bloedonderzoek en mri-scans wezen uit dat ruim 16 procent kampt met axiale spondyloartritis, een soort reuma in de rug. Het is een verzamelnaam voor tal van ziektebeelden die worden veroorzaakt door ontstekingen in het onderste deel van de rug.

'Die ontstekingen kunnen leiden tot extra botvorming en daardoor wordt de rug stijf', legt Van Hoeven uit. De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm. De oorzaak is onbekend.

Lees verder....


 

 

 

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel