Maatwerk zitoplossingen! Welke aanpassingen en welk type stoel?

Artikel 49 van 135

Wat is het onderscheid tussen de verschillende type bureau- en werkstoelen?
Heeft mijn cliënt een maatwerk of een aangepast stoel nodig?
Wat is de juiste maatvoering en pasvorm?
Wat is een goede maatwerk stoel?

Wij willen graag inventariseren naar welke specifiek oplossingen adviseurs en verwijzers op zoek zijn.

Hennekes Special Seating is gespecialiseerd in maatwerk orthopedisch en aangepaste stoelen. Wij zijn al vele jaren betrokken mij complexe reïntegratietrajecten, waarbij hoge eisen gesteld worden aan het niveau van het maatwerk en de aanpassingen van de zitvoorziening. Deze voorzieningen zijn noodzakelijk bij afwijkende lichaamsmaten, een specifieke pasvorm van of een structurele aandoening. De maatwerk stoelen en aanpassingen worden veelal rechtstreeks bij ons aangevraagd door de cliënt zelf. Vaak na een periode van uitproberen van diverse standaard ergonomische bureaustoelen of werkstoelen die aangereikt zijn door de werkgever, de huisleverancier of een adviseur.

Categorieën
In onze optiek zijn er een aantal categorieën stoelen te onderscheiden waar in de praktijk mee gewerkt wordt:

  • Ergonomische bureaustoelen
  • Ergonomisch aangepaste bureaustoelen
  • Werkstoelen
  • Maatwerk aangepaste bureau- en werkstoelen
  • Maatwerk bureau- en werkstoelen

Wij hebben moeten vaststellen dat er veel verwarring is m.b.t. het onderscheid tussen een ergonomische stoel, een beremde werkstoel, een aangepaste stoel, of een echte maatwerk bureaustoel. De keuze voor de juiste oplossing is van groot belang voor een succesvolle reïntegratie van medewerkers met structurele zit- en rugklachten. Veel medewerkers komen uiteindelijk niet op de juiste stoel terecht en het probleem van het verzuim wordt niet optimaal opgelost.

 

 

Ergonomische Bureaustoelen
Dit zijn de stoelen die aan de NPR 1813 norm voldoen en ingezet worden als standaard kantoorstoel bij preventie van klachten. Geschikt voor 80% van de populatie. Formeel zou dit 98% moeten zijn, maar in de praktijk blijken veel mensen afwijkende lichaamsmaten en verhoudingen te hebben, waardoor een NPR 1813 stoel nog steeds niet passend is.

Primair kunnen deze stoelen goed worden ingesteld voor wat betreft de maatvoering en een actieve zithouding. Helaas worden deze stoelen door leveranciers, adviseurs en arbeidskundigen nog steeds ingezet als zijnde een aangepaste of maatwerk bureaustoel. Dit is vaak een kwalitatief betere bureaustoel, maar is niet aangepast aan het klachtenbeeld van de cliënt, met alle gevolgen van dien.

Het inzetten van een standaard ergonomische stoel is in onze optiek alleen zinvol bij het voorkomen van lichte aspecifieke rugklachten of overbelasting t.g.v. te lang en verkeerd zitten. De meeste structurele rugklachten vragen om een volledige ondersteuning van de rug op meerdere punten om de rug maximaal te stabiliseren en te ontspannen.

Ergonomische aangepaste bureaustoelen
Dit zijn ergonomische bureaustoelen zoals eerder besproken, die door de leverancier op het aspect maatvoering geoptimaliseerd kunnen worden met een beperkt aantal standaard opties. Hierbij kan gedacht worden aan een hogere gasveer, een langere zitting, hogere- armleggers enz. Ook bij deze stoelen wordt alleen op maatvoering aangepast en niet op de pasvorm. Deze stoelen kunnen preventief ingezet worden voor medewerkers zonder klachten met afwijkende lichaamsmaten of met lichte beginnende overbelasting (RSI/CANS) of meer aspecifieke klachten.

Werkstoelen
Dit zijn gewone bureaustoelen die op een speciaal frame beremd frame gemonteerd zijn om de mobiliteitsbeperking t.g.v. knie- en/of heupklachten, neurologie, reuma en beperkte stabiliteit bij het gaan zitten en/of opstaan van cliënt te ondersteunen. Het zitcomfort bij deze stoelen is vaak standaard zeer beperkt. Belangrijke kenmerken van deze stoel zijn de stabiliteit, de beremming en de verrijdbaarheid van de stoel. Deze stoelen kunnen worden ingezet bij cliënten die moeite hebben met opstaan en verplaatsen op de werkplek.

Er kan gekozen worden uit diverse combinaties en opties zoals: beremd, verrijdbaar, elektrisch in hoogte verstelbaar of geheel elektrisch.

Aangepaste Werkstoelen
Indien een dergelijk frame noodzakelijk is, is het vaak beter om eerst de stoel te ontwerpen voor de juiste maatvoering en pasvorm en daarna te kijken welk type frame noodzakelijk is. De cliënten die deze stoelen gaan gebruiken hebben vaak een complex klachtenbeeld. Aanpassingen aan de maatvoering, pasvorm en werkhouding zijn dus van belang en worden individueel ingemeten.

In de praktijk wordt meestal een werkstoel om prijstechnische redenen afgeleverd met een standaard zitting, armleggers en rugpand. Bij deze stoelen zien we soms extra zijondersteuning en een enkele keer een meer voorgevormde zitting- en/of rugpand. Deze aanpassingen zijn vaak standaard en niet individueel ingemeten.

Maatwerk orthopedisch aangepaste bureau- en werkstoelen
Voor een belangrijk deel van de cliënten die een aanvraag doen voor een aangepaste of maatwerk (bureau)stoel blijkt de problematiek zeer complex.

Dit type stoel kenmerkt zich door dat er geen enkele compromis gesloten hoeft te worden t.a.v. de:

  • 100% maatvoering van alle onderdelen.
  • Orthopedische 2D en 3D pasvorm van de gehele zitting en rugpand .
  • Drukverdeling over het gehele zitvlak en rugpand .
  • Drukontlasting middels diverse schuimsoorten en vacuüm te vormen delen.
  • Houdingcorrecties (orthopedisch en neuromusculair) door oppombnare delen.
  • Houdingondersteuning
  • Beenondersteuning (met secundaire correcties voor verandering in houding).
  • Vormaanpassingen van armsteunen en neksteunen bij complexe neurologie.
  • En vele andere aanpassingen.
  •  

Een maatwerkstoel wordt geheel op maat gemaakt, waardoor er geen beperkingen zijn. Een aangepaste stoel wordt op basis van bovenstaande principes aangepast aan de specifieke eisen. Het aanpassen van een bestaande stoel is niet altijd wenselijk of mogelijk.

De keuze van de juiste aanpassingen kan alleen tot stand komen op basis van een uitgebreide zitanalyse door een gespecialiseerd adviseur met een medische achtergrond en de juiste kennis op het gebied van biomechanica, houding en beweging. Op basis van de analyse wordt een vertaalslag gemaakt naar een eerste werkmodel die na een proefperiode geëvalueerd en verder aangepast wordt net zo lang tot dat een optimaal resultaat bereikt is. Begeleiding en nazorg is hierbij van groot belang. Het resultaat is een 100% oplossing waardoor de cliënt optimaal ondersteund en ontspannen kan zitten. Hierdoor wordt de druk over de gehele stoel verdeeld en gaat de spierspanning omlaag. Wij hebben in de afgelopen jaren honderden cliënten succes vol kunnen reïntegreren die de hoop op arbeidsparticipatie al hadden opgegeven.

Deze toelichting dient om aan te geven hoe complex en detaillistisch het maken van een echte orthopedisch aangepaste of maatwerk stoel is en het belang daarvan voor de cliënt. In de praktijk komen cliënten helaas te vaak terecht op standaard / semi-aangepaste bureaustoelen. Het zou voor werkgevers en cliënten heel wenselijk en zinvol zijn als op het beschreven niveau aangepaste zitvoorzieningen gerealiseerd kunnen worden als reïntegratie-hulpmiddel.

Vanuit onze (bedrijfs)fysiotherapeutische en bewegingswetenschappelijke achtergrond zijn wij uit noodzaak 8 jaar geleden zelf maatwerk orthopedisch en aangepaste bureau- en werkstoelen gaan maken. In de praktijk kwamen wij telkens weer tot de conclusie dat eerder genoemde type stoelen niet afdoende bleken te zijn. De bekende leveranciers hadden alleen de hierboven genoemde oplossingen. Bij de keuze van een zitvoorziening bleek het uiteindelijk altijd een compromis. Er was altijd wel iets wat niet mogelijk was of ontbrak voor het juiste resultaat. In de afgelopen 30 jaar hebben wij heel veel medisch- biomechanische zit- analyses gedaan. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat een optimale zithouding wel mogelijk is. Onze ervaringen hebben wij vertaald naar een praktisch toepasbare methodiek en een volledig in eigen beheer te produceren maatwerk orthopedisch en aangepaste bureau- of werkstoel.

Wij zouden graag in contact komen met verwijzers, Arbo-adviseurs, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, bedrijfsartsen en andere actoren in het veld die te maken hebben met het adviseren van zitvoorzieningen aan cliënten met structurele zitproblematiek.

Wij zouden graag vernemen naar welke oplossingen en aanpassingen zij op zoek zijn voor hun cliënten met specifieke problematiek.  Deel uw ervaringen of neem direct contact met ons op!

Met een vriendelijke groet,
Hennekes Special Setting

Peter Hennekes

0182-554704

info@hennekes.nl

 

 

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel