Navigatie

Casus: Autostoelaanpassing bij aangeboren kraakbeenafwijking en scoliose

Vorige Artikel 15 van 107 Volgende

Vanuit onze dagelijkse praktijk delen we graag informatie met adviseurs om complexe casus op te kunnen lossen en willen we laten zien dat er een oplossing mogelijk is.

Situatie
Het betreft hier twee dames uit dezelfde familie met een genetische afwijking die ernstige gewrichtsproblematiek hebben. Het kraakbeen en het bindweefsel zijn vervormd waardoor de gewrichten in het hele lichaam niet of nauwelijks functioneel zijn.

Deze dames hebben een nieuwe auto aangeschaft en omdat zij beiden gehandicapt zijn, konden zij via de WMO een auto-aanpassing krijgen voor de technische aspecten.

Er moesten een aantal zaken aangepast worden om het in de auto rijden mogelijk te maken. Dit is, zoals gebruikelijk, gebeurd bij een auto-aanpasbedrijf. Zij hebben dit keurig verzorgd, maar de dames bleven ernstige klachten houden omdat zij in de standaard autostoel moeilijk konden zitten. Deze klachten hebben ze ter sprake gebracht en de leverancier heeft geprobeerd om via een los kussentje iets te doen aan het zitcomfort. Helaas zonder resultaat, de klachten bleven.

De dames zijn via internet zelf gaan zoeken naar een oplossing en kwamen bij ons terecht.

Zitanalyse
Wij hebben de dames uitgenodigd voor een 1e passing. Tijdens deze passing hebben we een zitanalyse op de passtoel in onze zittestruimte gedaan in plaats van een passing in de auto. We hebben eerst geanalyseerd hoe de wervelkolom gepositioneerd moest worden. Bij beide dames kwam hier een duidelijke afwijking uit. De onderrug vertoonde enorme lordose. Daarbij hebben de dames scoliose, een ernstige verdraaiing van de wervelkolom, waardoor het moeilijk is om een stabiele positie te vinden. Laat staan in een auto, waarbij er ook nog eens krachten van buitenaf meespelen. Na de zitanalyse hebben we onze back2gokussens ingezet. Deze zijn modulair en hierdoor kunnen we middels wigjes en pompjes een goede stabiliteit en diverse correcties voor de houding toepassen.  

Werkwijze
We beginnen altijd met het stabiliseren van de rug in de lengterichting, daarna kijken we naar de zijwaartse afwijkingen, lateraal-flexie, en vervolgens naar draaiing en rotatie. De keuze daarbij is om dit te ondersteunen of te corrigeren. In dit geval was correctie niet mogelijk en is gekozen voor optimale stabilisering en positionering van het zwaartepunt boven het zitvlak.
De Back2Go-elementen zorgden in deze situatie al voor 80% voor een verbeterde positie. Voor deze dames was er nog een extra aanvullend maatelement nodig om de onderrug en het bekken optimaal te ondersteunen. Nu er duidelijkheid was in de situatie én welke elementen er nodig waren, zijn deze in de auto geplaatst en zijn we verder gaan testen. De dames waren zeer enthousiast omdat zij deze stabilisatie én ondersteuning nog nooit gevoeld hadden. Via het auto-pasbedrijf is deze voorziening bij het WMO aangevraagd en vrijwel direct goedgekeurd.

Tevreden
De dames rijden nu, met optimale ondersteuning van de rug wat leidt tot veel minder klachten en vermoeidheid, in volle tevredenheid én met veel plezier in de nieuwe auto.

Informatie
Informatie over onze Back2Go-elementen, deze casus, een eigen casus, of geheel vrijblijvend advies kan aangevraagd worden via Peter Hennekes op 0182-554704 of via info@hennekes.nl. Wij verwijzen u ook graag naar onze website www.hennekes.nl.

Vanwege de gebleken toegevoegde waarde van de Back2Go-kussens voor cliënten met zit- en rugklachten, komen wij graag in contact met adviseurs, ergotherapeuten en/of fysiotherapeuten die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met cliënten die zitproblemen hebben in bestaande stoelen in auto, vrachtwagen en/of bus.

 

 

 

 

© 2011 - 2019 Tel:0182-554704 | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel