Navigatie

Tips bij zit- en rugklachten. deel 1

Vorige Artikel 11 van 107 Volgende

Tips bij zit- en rugklachten deel 1

Hennekes Special Seating is al meer dan 25 jaar betrokken bij de re-integratie van medewerkers met complexe zit- en/of rugklachten. Bij veel casussen is goed zitten de key-factor voor een succesvolle re-integratie. De meeste standaard beschikbare ergonomische (NPR) bureau- en werkstoelen voldoen niet aan de eisen die wij stellen voor onze cliënten. Vaak ontbreekt het aan de juiste individuele maatvoering, pasvorm, stabilisatie, positionering, drukverdeling en functionele aanpassingen voor de beperking van onze cliënten.

Onze verzoeken om maatwerk oplossingen leverde weinig op. Leveranciers van revalidatie-hulpmiddelen hebben wel geprobeerd een en ander aan te passen, maar ook hier stuiten we vrij snel op bezwaren en beperkingen. Na de zoveelste teleurstelling hebben we besloten om zelf te onderzoeken wat er nodig was om maatwerk-aanpassingen aan bestaande bureaustoelen te realiseren en zijn we in 2010 gestart met de ontwikkeling van een geheel eigen stoelenlijn. Nu in 2017 werken we met de Hennekes Ergonomic, Medical, Orthopedic en Back2Go productlijnen. Aangepaste en maatwerk bureaustoelen en meeneembare verstelbare zit- en rugkussens (Back2Go).

Te vaak krijgen cliënten nog een standaard ergonomische stoel, die onterecht als individueel maatwerk stoel wordt verkocht. En ook een beremde trippelstoel met 4 wielen en een iets hoger rugpand is echt niet altijd de oplossing. Er komt zoveel meer bij kijken.

Afwisselen tussen goed/actief zitten, dynamisch zitten en staand werk heeft de voorkeur.

Er zijn een aantal aspecten die zittend werk belastend maken.
Er is te weinig beweging, waardoor de doorbloeding in het hele lichaam minder wordt. De spieren worden stram en stijf. Te weinig beweging heeft een nadelig effect op het hart en de bloedvaten en zijn nadelige effecten m.b.t. diabetes en overgewicht bekend. TNO adviseert om niet meer dan 50% van de arbeidstijd te zitten. In de praktijk is 75% goed haalbaar. Een goede elektrische zit-/statafel kan hierbij helpen.

Zitten is ook een constant gevecht met de zwaartekracht. In de meest stoelen zullen gebruikers ervaren dat rechtop zitten bijna niet vol te houden is. De wervelkolom zakt langzaam in elkaar, men gaat onderuit gezakt zitten, steunen op de tafel, scheef op de armleggers of gaat op het puntje van de stoel zitten om voorover te kunnen steunen op de tafel.

Een zadelkruk of een skippybal kan helpen om actief en dynamisch te gaan zitten. Fitte getrainde mensen houden dit enige tijd vol, maar uiteindelijk wint de zwaartekracht en zakt men in elkaar. Mensen met structurele zit, nek- of rugklachten houden dit slechts kort vol. Zij zijn gebaat bij een zitconcept met optimale steun van de gehele rug om het gevecht met de zwaartekracht te winnen.

 

Informatie
Informatie of geheel vrijblijvend advies kan aangevraagd worden via Peter Hennekes op 0182-554704 of via info@hennekes.nl. Wij verwijzen u ook graag naar onze website www.hennekes.nl. Hier kunt u ook terecht voor een gratis zitadvies, passing en online werkplekonderzoek.

 

© 2011 - 2019 Tel:0182-554704 | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel