Advies en een kosteloze passing!

Artikel 37 van 135

Goed zitten is complex en er zijn heel veel variabelen die bepalen of een cliënt de juiste houding en ondersteuning heeft die past bij zijn lichaam en zijn specifieke klacht. Helaas worden er op het internet veel ergonomische, ARBO, NPR en aangepaste bureaustoelen aangeboden. Al deze leveranciers leveren goede stoelen voor de 80% van de populatie zonder klachten. Is er een afwijkende maatvoering of een specifieke klacht die telkens terugkomt en/of niet over gaat, dan is echt maatwerk noodzakelijk.

Tijdens een passing wordt eerst gekeken naar de medische situatie. Wat is de historie, het verloop van de klachten, zijn er al bepaalde stoelen uitgeprobeerd en wat waren daarbij de ervaringen enz. Vervolgens zullen de exacte lichaams- en stoelmaten bepaald moeten worden.

Aan de hand van een passtoel moet uiterst nauwkeurig bekeken worden of er geen onnodige tekortkomingen zijn. Deze zijn vaak op het eerste gezicht voor een leek niet goed zichtbaar. Een 2 cm verschil in de zithoogte, een beenlengte verschil, een scheefstand of overgewicht, kunnen al belangrijke noodzakelijke aanpassingen vragen m.b.t. de maten van de stoel.

Vervolgens zal een leverancier moeten gaan kijken of de pasvorm van de stoel overeenkomt met lichaamsvorm van de cliënt. Met name zal gekeken moeten worden in drie vlakken, te weten sagitaal, frontaal en transveraal.

Een goede opbouw begint in het sagitaalvlak. De natuurlijke S-Bocht moet exact ondersteund worden door de stoel in de middenpositie. Bij veel ergonomische stoelen zien we dat er op een vast plek een ledesteen is geplaatst. Deze heeft een vaste vorm, hoogte en dikte. Als we 100 ruggen bekijken dan is er geen een hetzelfde.

Dit is dan ook de reden dat veel mensen in een standaard stoel niet kunnen ontspannen. Het rugpand van de bureaustoel maakt te weinig contact met de rug.

Als de vorm niet past, voelt het alsof je je linker- en rechterschoen verwisseld hebt. Een rugpand moet dus perfect de vorm van de rug volgen. Tevens moet deze vorm gecorrigeerd kunnen worden bij een lichte kanteling van het rugpand achterover. De ondersteuning in de onderrug en op het bekken moet dan iets aangezet/opgepompt kunnen worden omdat het contact met de rug verminderd.

Daarna wordt in het frontale vlak gekeken of er geen scheefstand is naar links en/of naar rechts. Vaak geven cliënten hierbij al aan dat de ene armlegger hoger staat dan de ander. Als laatste moet gekeken worden of er geen rotaties zichtbaar zijn in het transversaal vlak. Het kan zijn dat de ene schouder meer steun neemt dan de ander.

Oplossingen voor deze afwijkingen zijn er zeker, maar vragen een gedegen kennis van de adviseur en de beschikking over een scala aan correctiemogelijkheden.

Het aanmeten van een maatwerkstoel is complex en mag echt vergeleken worden met het inmeten en maken van orthopedische schoenen.

Grofweg is er een indeling te maken voor de 3 type bureaustoelen die wij in de praktijk gebruiken in relatie tot het klachtenbeeld.

Ergonomic
Heb je geen klachten dan is er de Ergonomic (ergonomische) stoel. Mits goed ingesteld, vaak voldoende om preventief werk-gerelateerde overbelastingklachten te voorkomen.

Medical
Ben je bekend met licht overbelastingklachten en/of ben je bekend met lichte nek- schouder-, rug- en/of zitklachten zoals bijvoorbeeld de bekende CANS/RSI of hernia? Komen de klachten terug of verergeren deze bij langdurig zitten, dan heb je een Medical (medische) stoel nodig. Deze biedt meer comfort en ondersteuning en waarbij in ieder geval de maatvoering op jou is aangepast.

Orthopedic
Behoor je tot de groep die structurele chronische zit- en/of rugklachten heeft t.g.v. ernstige aangeboren afwijkingen, operaties, trauma’s of systeem-aandoeningen, dan zit er maar één ding op en heb je een 100% maatwerk Orthopedic (orthopedische) bureaustoel nodig die jou zonder compromissen optimaal laat zitten.

Tijdens een zitconsult en een passing kan een adviseur exact bepalen wat voor oplossingen er nodig zijn.

Informatie
Informatie of geheel vrijblijvend advies kan aangevraagd worden via Peter Hennekes op 0182-554704 of via info@hennekes.nl. Wij verwijzen u ook graag naar onze website www.hennekes.nl. Hier kunt u ook terecht voor tips over een goede zit-/werkhouding, ons e-boek downloaden en online werkplekonderzoek.

 

 

 

 

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel