3D Modelleren

Artikel 34 van 135

Een aantal jaar geleden zijn we begonnen met het maken van maatwerk- en aangepaste bureau-/werkstoelen. Niet alleen de maatvoering maar ook de pasvorm is ontzettend belangrijk om een optimaal resultaat te krijgen bij mensen met zit- en rugklachten.

Met de hand modelleren
Met verschillende technieken is het mogelijk om de pasvorm in de rug en/of zitting te krijgen. De meest gebruikelijke techniek die wij hanteren is om met de hand het rugpand te modelleren, waarbij we een opbouw maken in een 3tal vlakken en vlak voor vlak de juiste vorm van de rug (wervelkolom) proberen te positioneren

De wervelkolom heeft een S-bocht. We beginnen bij het bekken, de onderrug, middenrug en aansluitend naar de schouders langs de wervelkolom om zo een passende vorm te krijgen met losse schuimdelen en oppompbare delen die voor de fine-tuning gebruikt kunnen worden.

De volgende fase is dat we gaan kijken in het voorvlak: is er een bepaalde scheefstand die gecorrigeerd moet worden? Correctie kan plaatsvinden vanuit de zitting, het bekken, de heup en vervolgens zal dit effect hebben op het volgende deel van de wervelkolom. Er wordt gecorrigeerd waar nodig. Beslissingsmomenten daarin zijn of we te maken hebben met vergroeiingen en aanpassingen van het lichaam op basis van pijn en/of spierspanning. Als specialist moet je rekening houden met de gevolgen van mogelijke correcties en vormaanpassingen.

Vanuit onze fysio- en ergotherapeutische achtergrond hebben we goed inzicht in wat er nodig is om tot een juiste werkhouding te komen en wat de eventuele gevolgen zijn voor de houding en de mogelijke correctie.

De volgende stap is dat we kijken in het bovenvlak en langs de wervelkolom kijken of er nog rotaties zichtbaar zijn die zouden kunnen komen vanuit het bekken, scheefstand, scoliose, spierspanning of deformiteit.

Hebben we alle vlakken gecheckt, gecontroleerd en aangevuld met schuim, pompjes en wigjes, dan wordt dit met een vaste meetmethode geregistreerd en wordt er in de werkplaats een kopie gemaakt van deze vorm van het rugpand.

Vacuümtechniek
De daarop volgende techniek bij complexe situaties of situaties waarin medewerkers niet langer dan 10-15 minuten kunnen blijven zitten en waarbij we toch 3 dimensionaal het rugpand aan willen passen, maken we gebruik van de vacuümtechniek. Hierbij maken we een afdruk in een vacuümzak die onder druk gezet wordt waardoor exact de vorm van de rug wordt overgenomen. Deze vorm kan altijd nog gecorrigeerd en aanpast worden daar waar dit nodig is.
Vervolgens wordt er een contramal gemaakt (van de 1e afdruk wordt een 2de afdruk in de mal gemaakt) zodat exact de vorm van de rug ontstaat. Met deze mal wordt gewerkt aan het modelleren van het rugpand (exact zoals de vorm van de rug is).

Dit zijn hele gangbare, nauwkeurige technieken waar we een heel eind mee komen in de meeste gevallen en die kostentechnisch haalbaar zijn voor de meeste casussen. 

Scannen
Een nieuwe ontwikkeling is het scannen van ruggen en het scannen van de vacuümafdrukken. Deze scans worden gedigitaliseerd en worden vervolgens omgezet in een bewerkbaar model. De exacte vorm en uitsparingen van de rug worden in een ander model van een rugpand gelegd. Dit wordt bijgewerkt en uiteindelijk ontstaat er een exacte digitale kopie in de computer van het rugpand wat gemonteerd gaat worden.  

Met een digitale CNC Freesemachine wordt het rugpand uitgefreesd waarna een kant en klaar rugpand exacte maat ingegeven wordt. Dit model is ook weer bij te werken en met tussenpassingen wordt er gekeken of er correcties nodig zijn. Door middel van verschillende schuimsoorten met hun specifieke eigenschappen en oppompbare delen kunnen we aanpassingen en correcties voor het moment van de dag nog toepassen.

Deze laatste techniek is op dit moment toegankelijker geworden en vormt kostentechnisch een lagere drempel om gebruik te gaan maken van deze mooie digitale 3D techniek.

Zelf zullen wij bezig blijven met het ontwikkelen van deze techniek en blijven we zoeken naar oplossingen waardoor we steeds sneller en nauwkeuriger complexe zitproblematiek kunnen aanpassen. Uiteraard zullen wij onze cliënten, adviseurs en geïnteresseerden hiervan op de hoogte houden.

Informatie
Informatie of geheel vrijblijvend advies kan aangevraagd worden via Peter Hennekes op 0182-554704 of via info@hennekes.nl. Wij verwijzen u ook graag naar onze website www.hennekes.nl. Hier kunt u ook terecht voor tips over een goede zit-/werkhouding, ons e-boek downloaden en online werkplekonderzoek.

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel