Casus: maatwerkstoel bij stuitproblematiek na zwangerschap

Artikel 33 van 135

Vanuit onze dagelijkse praktijk delen we graag deze informatie met adviseurs om complexe casus op te kunnen lossen en willen we laten zien dat er een oplossing mogelijk is.

Het betreft hier een dame met een forse stuitproblematiek. Deze dame heeft na haar zwangerschap verschoven bekkendelen gehad, hypermobiliteit van het bekken. Zij heeft anderhalf jaar lang niet kunnen zitten, het was continu gevoelig en de enige manier was liggen. Zitten werd geen 2 minuten volgehouden waarna ze een ontzettende pijn aan haar stuit had. 

De aanvraag voor een maatwerkstoel is binnengekomen via de bedrijfsarts en een adviseur die een werkplekonderzoek heeft gedaan in het kader van de re-integratie. Een aanvang kan niet gemaakt worden zolang er geen passende zitoplossing is. Tijdens de intake-passing werd duidelijk dat het om een zeer complexe casus ging. Mevrouw heeft een extreme uitgangshouding en zou met een extreem voorover-gekanteld bekken en holle rug moeten zitten. 

In de normale passing hebben we niet voldoende materiaal voor het fijn afstemmen, om zo alle mogelijkheden te realiseren om tot een goede uitgangspositie te komen. Na het intakegesprek is na overleg een vervolgafspraak gemaakt om in eerste instantie een werkmodel te maken zodat we beter en nauwkeuriger konden passen. Dit werkmodel voldeed al aan een flink aantal eisen die nodig waren om haar in de gewenste uitgangspositie te verkrijgen. 

De uitgangspositie was dat ze op haar zitbeenknobbels moet zitten. Alles achter haar zitbeenknobbels maar ook het onderste stukje van het rugpand moet vrijgehouden worden omdat ze ook daar geen enkele contactdruk kan verdragen. Vanaf de bovenrand van het bekken begint de ondersteuning van de rug maar omdat de rug in voorover-gekantelde positie staat moet een vrij extreme lordose gecreëerd worden. 

Het werkmodel was zodanig voorbereid dat we vanuit de juiste uitgangspositie konden gaan testen. Met aanvullende schuimdelen hebben we een mooie houding gerealiseerd waarbij ook bij de schouders steun ontstond. Voor de zitting is gekozen voor een vrij harde rubber zitting waardoor de zitbeenknobbels goed contact maken en niet doorzakken in het schuim. Juist de trek rondom het weefsel van de stuit, door de opname in het schuim, veroorzaakt erg veel pijn. Door het contact volledig op de zitbeenknobbels te leggen wordt het omringende weefsel vrij gehouden. Tevens is er een vacuümafdruk van de rug gemaakt om zo de exacte vorm van de rug te krijgen zodat we bij het uitmallen van het rugdeel nog nauwkeuriger de schuimdelen juist kunnen positioneren en aanzetten. Met deze bevindingen wordt het vervolgmodel gerealiseerd en in de volgende tussenpassing kijken we wat de effecten zullen zijn. 

Door het lange niet kunnen zitten zijn ook allerlei secundaire klachten ontstaan zoals nek-, schouder en rugklachten. We hopen dat deze klachten zich in de tussenpassingen gaan ontspannen en dat we dan een duidelijk beeld krijgen wat de definitieve houding van de rug wordt.
Nadat alle tussenpassingen geweest zijn zal de stoel afgestoffeerd en geleverd worden. 

Belangrijk is om geduld te hebben en niet te overhaast te werk te gaan. Trek niet te snel conclusies. Begin met een goede basis, laat cliënt geleidelijk wennen aan deze basis en ga stap voor stap met cliënt op zoek naar de beste oplossing. Na zo’n geruime tijd moet ook cliënt wennen aan het idee, heeft zelf ook ideeën wat wel of niet kan (soms terecht, soms niet terecht) maar met goed overleg kom je tot een optimaal resultaat.

Informatie
Informatie of geheel vrijblijvend advies kan aangevraagd worden via Peter Hennekes op 0182-554704 of via info@hennekes.nl. Wij verwijzen u ook graag naar onze website www.hennekes.nl

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel