Casus: maatwerk bureaustoel voor scoliose i.p.v. medicatie

Artikel 60 van 135

Het verhaal van onze cliënt

We hebben een passing mogen verzorgen bij een medewerker met een forse scoliose. Het verhaal van deze cliënt is helaas herkenbaar. Na jaren van worstelen met standaardstoelen die onvoldoende steun en rust geven worden de klachten en de pijn ondragelijk. Dit kost heel veel energie en langdurige uitval dreigt. Veel cliënten vertellen ons dat zij dagelijks naar het werk gaan en per uur 1-2 paracetamol nodig hebben. Sommigen gebruiken zelfs morfine. Door dat men loyaal is aan het werk, de klanten/cliënten en de collega's gaat men door totdat het echt niet meer gaat. Het medicijngebruik wordt vaak verzwegen zodat bij de werkgever en de bedrijfsarts een onjuist beeld ontstaat over de inzetbaarheid. Dit gedrag zien we vaker bij cliënten met ernstige structurele aandoeningen. Men heeft er mee leren leven en wil niet bijzonder of afwijkend zijn voor de (werk)omgeving.

Een standaard ergonomische bureaustoel (NPR1812) heeft een pasvorm waar de gemiddelde persoon zonder klachten redelijk op kan zitten. Bij een scoliose zien we vaak dat er weinig of geen ondersteuning voor de afwijkende vorm van de rug is. De zwaartekracht doet de gehele dag zijn werk en laat een scoliosepatiënt in zijn specifieke bocht zakken. Door dat men te weinig steun en stabilisatie in de stoel vindt, gaat men steun zoeken op de tafel en gaat scheef hangen. Voor een scoliosepatiënt is dit alsof je een lange en zware bergwandeling moet maken op badslippers.

Onze maatwerk stoel wordt 3 dimensionaal gevormd en met, diverse oppompbare delen worden de kleine verschillen en variaties in de houding die zich dagelijks, wekelijk voordoen opgevangen. Door een individuele opbouw kunnen we middels een bekkenkanteling voor- en achterwaarts en vanuit een correctie in de zitting zijwaarts, de scoliose al in een gunstiger positie zetten waardoor de bochten er al op een natuurlijke wijze uitdraaien. In sommige gevallen wordt gewerkt met een vacuüm te vormen toplaag. Dit werkt echter alleen in combinatie met een goed gevormde onderlaag of bij kleine volumes zoals bij kinderen. De bochten bij volwassenen zijn vaak te groot om met een vacuümtoplaag alleen voldoende ondersteuning en correctie te kunnen realiseren.

De optimale pasvorm en een kanteling van zitting en rugpand maken dat er veel contact ontstaat met het rugpand. Er ontstaat rust en de spieren hoeven niet continue aan te spannen om de zwaartekracht te trotseren. Dit scheelt energie en pijn. Het is zeker niet de eerste keer dat cliënten ons  aangeven met hun maatwerkstoel geen medicatie meer nodig te hebben om de dag door te komen.

Een dergelijk traject vraagt veel expertise en inzicht in zittechniek en de specifieke problematiek.

Bel gerust voor meer informatie of advies.

 

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel