Navigatie

Casus – Maatwerkstoel bij zit- en rugklachten na verkeerstrauma

Vorige Artikel 18 van 106 Volgende

In deze casus het verhaal van een cliënt die na een ernstig verkeerstrauma bekend is met rugklachten, heupklachten en knieklachten.

Cliënt heeft een half jaar geleden een verkeersongeluk gehad waarbij een complex aan fracturen is ontstaan. Na intensieve revalidatie is 2 maanden geleden gestart met de terugkeer naar arbeid. Cliënt is gestart met een beperkt aantal uren. Door de fixatie van het bekken en de heup kon cliënt niet goed zitten op de aanwezige ergonomische bureaustoelen. Door de bedrijfsarts en de Arboadviseur zijn wij gevraagd een maatwerkstoel te ontwikkelen voor dit specifieke probleem.

Na de passing hebben wij een ontwerp gemaakt en een advies uitgebracht voor het optimaliseren van de werkplek in combinatie met de maatwerk stoel.

Bij dit soort casussen is het erg belangrijk dat naar het geheel gekeken wordt en niet alleen naar het lokale probleem in de heup. Doordat de heup niet gebogen kon worden en er veel atrofie was van de bilmusculatuur, zat cliënt scheef  naar links en gedraaid naar rechts. De rug wordt hierdoor getordeerd. Omdat de stoel te weinig steun gaf in de boven-rug, ging cliënt naar voren buigen om het zwaartepunt meer boven het steunvlak te krijgen. Het gevolg is dat er continue verplaatst wordt om steun te zoeken op de armleggers, die te smal en niet goed te positioneren waren, of op de tafel.

In ons ontwerp van de maatwerkstoel hebben met al deze aspecten rekening gehouden.

We beginnen de opbouw van de ondersteuning vanuit het zitvlak. De atrofie van de bil wordt gecorrigeerd zodat het bekken weer recht komt te staan en het zwaartepunt van de romp weer meer in het midden van het steunvlak komt te liggen. Vanuit deze positie wordt de juiste heuphoek en de kantelhoek van de stoel bepaald.

 

De rug wordt volledig ingemeten in 3D zodat de natuurlijke individuele vorm van de rug mooi aansluit met het rugpand. In het rugpand zijn diverse oppombare delen die de
S-bocht ondersteunen. In het rugpand zijn zijwiggen geplaatst met oppombare delen zodat maximale stabiliteit ontstaat. Cliënten ervaren dit als bijzonder prettig, veilig en ontspannen.

Voor maximale ondersteuning wordt gewerkt met maatwerk armleggers die op de juiste hoogte en breedte gepositioneerd kunnen worden, maar ook de juiste lengte en breedte hebben. De armleggers zijn zachter en bieden veel meer comfort bij het steunen.

Bij dit alles hebben we rekening gehouden met het feit dat de knie niet gebogen kon worden. Er is een maatwerk voetenbankje gemaakt dat exact de juiste afmetingen, hoogte en kantelhoek heeft. Aan de kniezijde is een oppombaar deel geïntegreerd, om er voor te zorgen dat de knieholte ondersteund kan worden en de knie niet kan overstrekken.

Het werken met een voetenbankje heeft consequenties voor de kanteling van het bekken ene de (onder)rug. Het is van belang dit te corrigeren in het rugpand en de kantelhoeken van zitting en rugpand.

De gehele stoel en het voetenbankje worden afgewerkt met traagschuim voor een betere verdeling van de contactdruk. Hierdoor kan men langer op de juiste positie blijven zitten en dus langer goed contact maken met de gehele stoel, waardoor de druk van de zwaartekracht geprojecteerd wordt in de stoel.

De meeste casussen waarbij zit- rugklachten zijn t.g.v. structurele klachten en waarbij er verzuim is of dreigt zijn complex. Er is geen quick fix. Helaas worden nog teveel standaard ergonomische stoelen en beremde werkstoelen ingezet voor dit soort problematiek.  Een gedegen onderzoek en een complete maatwerkoplossing lossen in 98% van de gevallen het probleem op.

Eerst een standaard, goedkopere (ergonomische) oplossingen uitproberen leidt zelden tot enig resultaat en blijkt veel extra verzuimschade te geven. Een verzuimdag kost gemiddeld
€ 300,-. Het niet adequaat oppakken van een dergelijk traject leidt vaak tot een frustrerende neerwaartse spiraal.

Wil je meer informatie over deze casus, of wil je eens geheel vrijblijvend advies of over een eigen casus, neem dan gerust contact op met Peter Hennekes, 0182-554704. 

© 2011 - 2019 Tel:0182-554704 | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel