Arbeidsomstandigheden op de Thuiswerkplek

Artikel 105 van 135

Op de site van de Rijksoverheid staat duidelijk aangegeven dat ook de thuiswerkplek voorzien moet zijn van een goede werkplekinrichting en zo ook een ergonomische goede bureaustoel! Voor medewerkers met structurele zitklachten of rugklachten die beter willen zitten is ook een aangepaste bureaustoel voor thuis dus wenselijk.

Goede werkplek thuis

U heeft een goede werkplek nodig om uw werk veilig en gezond te kunnen doen. Een goede werkplek bestaat minimaal uit een goede stoel, een goede tafel en de juiste verlichting. Als u deze zaken zelf niet heeft, moet uw werkgever ervoor zorgen. Werkt u thuis met beeldschermen en computers? Dan gelden thuis dezelfde eisen voor de inrichting van de werkplek als op kantoor.

Huisbezoek thuiswerkers en telewerkers

Uw werkgever is verantwoordelijk voor de kwaliteit van uw werkplek thuis. Uw werkgever kan u daarom vragen of hij uw thuiswerkplek mag (laten) onderzoeken. U hoeft hem in principe niet in uw huis toe te laten. Doet u dit wel, maak daar dan goede afspraken over. De Inspectie SZW (vroeger de Arbeidsinspectie) kan ook op bezoek komen om uw arbeidsomstandigheden te controleren.

Arboregels voor telewerken

Er gelden minder arboregels voor telewerken dan voor regulier werk in het bedrijf van uw werkgever. Uw werkgever is bijvoorbeeld niet meer verplicht voor een goede bureaustoel te zorgen, als u buiten het bedrijf werkt. U moet uw werkgever wel laten weten waar u wilt werken. Hij moet daarmee akkoord gaan en u de risico’s van die werkplek uitleggen. 
Overleg met uw werkgever en maak goede afspraken, als u gaat telewerken. In de handreiking 'Het Nieuwe Werken' staan hiervoor verschillende suggesties. 
Telewerken wordt ook wel Het Nieuwe Werken, HNW of plaatsonafhankelijk werken genoemd). 

Bron: Rijksoverheid.nl

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel