Vergoedingen en subsidies

Artikel 36 van 135

In ons vorig blog gaven we aan wat wij voor u kunnen betekenen qua maatwerkstoelen. Een maatwerkstoel hoeft u niet altijd zelf te betalen. Eer zijn diverse mogelijkheden voor een vergoeding. Een aangepaste bureaustoel is specialistisch maatwerk. De werkgever heeft uiteraard een belang bij het vergoeden van een dergelijke stoel.

Afhankelijk van uw situatie kan een aangepaste stoel voor het werk, vergoed worden door het UWV, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een letselschadeverzekering (verkeers- en bedrijfsongevallen). Daarnaast zijn er nog bijzondere vergoedingen door pensioenfondsen met een invaliditeitsclausule en zijn er gemeenten die maatwerkstoelen vergoeden vanuit de bijzondere bijstand mits er door aanschaf van de bureaustoel weer zicht op werk zou kunnen zijn. Bij complexe revalidatietrajecten zijn er vaak mogelijkheden om de maatwerkstoel vergoed te krijgen via de ziektekostenverzekering. Het revalidatie-team moet dan goed onderbouwen dat de standaardstoelen, die de gecontracteerde leveranciers van de ziektekostenverzekeraars aanbieden, niet geschikt zijn.

Hoe werkt een UWV-aanvraag
Het UWV geeft aan dat zij vaste leveranciers hebben voor aangepaste bureaustoelen. Er is begin 2017 een aanbesteding geweest voor werk- en trippelstoelen. Dit zijn stoelen voor cliënten met een mobiliteitsprobleem (moeilijk kunnen lopen of opstaan).
Voor “Specials”, maatwerkbureaustoelen voor specifieke problematiek bij zit- en rugklachten, is geen aanbesteding geweest en zijn er dus geen vaste leveranciers.

Voor echt noodzakelijk orthopedisch maatwerk kunt u een aanvraag indienen bij het UWV, maar deze moet door het behandelteam goed onderbouwd worden. Een goede offerte met de specificaties voor de maatwerkaanpassingen kan daar bij helpen.

De aanvraag wordt in principe door de medewerker zelf gedaan waarbij je een persoonsgebonden voorziening aanvraagt. De aanvraag gaat via de site van het UWV. Vervolgens lever je de aanvullende (medische) documenten aan. Om een aanvraag te kunnen doen moet je wel in loondienst of schoolgaand zijn. Het UWV mag 8 weken over een aanvraag doen. Als er op dat moment verzuim is, kan het raadzaam zijn voor de werkgever om eerst zelf de stoel aan te schaffen en achteraf de UWV-aanvraag te regelen.

Het UWV geeft op de website wel aan dat je niet eerst zelf moet aanschaffen. Ze kunnen afwijzen als je niet aan de juiste criteria voldoet.

Wij hebben het idee dat het UWV het kaf van het koren wil scheiden en achteraf geen moeilijke discussies wil. Er zijn helaas werkgevers die vergoeding voor een standaard NPR1813 stoel aanvragen voor een medewerker met een lichte aspecifieke rugklacht. Deze stoelen moeten, volgens artikel 3 van de Arbowet, door de werkgever zelf betaald worden.

Als je een duidelijke onderbouwde chronische aandoening hebt en een echte maatwerkstoel aanschaft, is het moeilijk verdedigbaar dat je wacht met reïntegreren omdat het UWV extra tijd nodig heeft voor het behandelen van de aanvraag.

Door de arbeidskundige wordt over het algemeen een richtlijn aangehouden dat een verzuimdag gemiddeld
€ 300,- aan verzuimschade kost. 8 weken wachten op een goedkeuring kost dus al snel € 12.000,-.

De vergoeding voor de stoel/voorziening staat dan niet in verhouding tot de kosten. Wij hebben in de praktijk nog niet meegemaakt dat het UWV om deze reden een aanvraag achteraf niet betaald heeft. In alle redelijkheid moet het natuurlijk gaan om het resultaat voor de cliënt en het voorkomen van verzuim op langere termijn.

Vaak stuurt het UWV eerst nog een aanvullende vragenlijst. Deze vragen hebben betrekking op de noodzaak, oorzaak, verhaalsmogelijkheden, lichaamsmaten (DINED), werkplek en klachten tijdens arbeid. Vraag vooral advies aan uw adviseur bij het invullen van deze vragenlijst. Verkeerde antwoorden kunnen nadelig effect hebben op de afhandeling van de aanvraag.

Bij een kosteloze passing voor een maatwerkbureaustoel kunnen wij de DINED-maten direct voor je bepalen. Tevens zullen wij een advies uitbrengen, waarbij wij de aanvullende vragen die het UWV heeft voor je beantwoorden en relateren aan de door ons aangeboden maatwerk zitoplossingen. Tevens brengen wij de noodzakelijke offerte uit waarmee je de aanvraag kunt complementeren.

Wat zijn DINED maten?
Tegenwoordig wil het UWV bij een aanvraag voor een aangepaste stoel graag een overzicht van de lichaamsmaten (volgens DINED 2006) Deze maten zullen gebruikt worden om te bezien of u op basis van uw lichaamsmaten een aangepaste stoel nodig hebt of dat een standaard NPR1813 bureaustoel, voor rekening van de werkgever, voldoende zou zijn. 

In de DINED tabel zijn de antropometrische maten van de gemiddelde Nederlander opgenomen. Een overzicht van de gemiddelde afmetingen in bepaalde leeftijdsklassen en onderscheiden naar geslacht.

De maatvoering is echter slechts één aspect bij de beoordeling. Je lichaamsmaten kunnen binnen de normering vallen, maar dan kun je natuurlijk nog steeds een aangepaste stoel nodig hebben. De pasvorm, drukverdeling, correctieve aanpassingen en specifieke functies zijn bepalend voor een optimaal resultaat. Een goede objectieve onderbouwing van de klachten en de prognose op herstel is daarom dus van belang.

Informatie
Informatie of geheel vrijblijvend advies kan aangevraagd worden via Peter Hennekes op 0182-554704 of via info@hennekes.nl. Wij verwijzen u ook graag naar onze website www.hennekes.nl. Hier kunt u ook terecht voor tips over een goede zit-/werkhouding, ons e-boek downloaden en voor een gratis zitadvies, passing en online werkplekonderzoek.

 

 

© 2011 - 2024 0182-554704 Prijzen excl. BTW | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel